AKTUELNO

Komentator "Politike" Miroslav Lazanski objašnjavajući da sve što se trenutno dešava u pojasu Gaze problem koji je star 70 godina.

-Gaza je mali pojas između Egipta i Izraela. Dok je tamo bio glavni Fatah, Izraelci su i mogli da se nešto sa njima dogovaraju. Sada kada je Hamas i ID imaju problem, jer na teritoriji Gaze imate i proizvodnju raketa. Jesu one primitivne i kraćeg dometa,nisu precizne, ali ubijaju ljude i ruše kuće - kžae on.

-Američko priznanje Jerusalima za glavni grad kao i da je Golan izraelska teritorija samo je pospešilo tenzije, a arapske države nikada nisu sklopile primirje sa Izraelom - objasnio je Lazanski.

Kada je reč o preporuci da se u ovom periodu izbegava odlazak u Izrael, Lazanski kaže da vecina država izbegava takve preporuke.

Foto: TvPink Printscreen

-Ima dosta obzira prema Izraelu i Jevrejima zbog svega što su doživeli u Drugom svetskom ratu i nijedna zemlja nece da rizikuje pogoršanje osnosa sa Izraelom time što će da ograničava svoje građane da idu u Izrael -  rekao je Lazanski.

Iako je Islamski džihad otvoreno zapretio da će poremetiti održavanje 'Evrosonga' i kao metu između ostalog odredili glavni izraelski aerodrom kod Tel Aviva "Ben Gurion" Lazanski kaže da još nijedna raketa nije pala u blizini aerodroma.

-Palestinicima iz oblasti gaze se uopšte me ispalti da radikalizuju konfrontaciju sa Izraelom, jer većina njih radi u Izraelu. Oni mogu da ih stave u snakcije da neće moći da prežive - napominje on.

-Izrael ništa ne prepušta slučaju i mere obezbeđenja su ogromne - kaže  Lazanski povodom sukoba, ali i pretnji koji su u pojasu Gaze pojacani uoči "Evrosonga", do čijeg je održavanja u Tel Avivu ostalo samo osam dana.

Komentarišući naslovne strane novina da je ugrožena bezbednost naše predstavnice Evrosonga na tom takmičenju od strane ISIS-a, Lazanski kaže da je to "smešno".

#Miroslav Lazanski

'